Mistä kaikki lähti

Olemme olleet harrastetilallisia Arolassa jo pian kymmenen vuotta. Ensimmäisestä päivästä lähtien olemme miettineet, mitä mahdollisuuksia tila tarjoaa, tai siis Mari on. Välillä Topi joutuu repimään alas taivaanrantaa maalaavan avopuolisonsa lentävine ajatuksineen, mutta vuosien varrella hän on kuitenkin huomannut, ettei vastustelut taida auttaa. Olemme pyrkineet kasvattamaan omavaraisuuttamme, ja samalla yrityksemme omavaraisuutta tilalla. Kasvatamme itse ruokaa, ja keräämme sitä arvokkaista metsistämme.

Tarinamme on monen polun poikkeama sattumuksia, unelmia ja niiden toteutumista. Suurimman liikkeen sai aikaiseksi Marin opinnot luonnonvaratuottajaksi, jotka hän aloitti vuonna 2017. Ensimmäinen hänen tehtävänsä koulussa kuului näin: ”Tee kooste männynkuoren keruusta”. Hän mietti, että ”kuka muka kerää männynkuorta, miksi, ja mitä ihmettä minä tällä tiedolla tee?” No, aika paljon.

Me

Olemme kuusamolainen perhe, jonka äitiroolissa toimii tilan yrittäjä Mari. Hän lähti tavoittelemaan aikaisemmin lyttyyn lyötyä yritysunelmaansa sellaisen polun kautta, mitä ei ollutkaan suunnitellut, ja ajautui lopulta tavoitteeseensa ihan vahingossa lisäopintojen kautta. Marin lapsuusiän hevosharrastus, joka on kantanut läpi elämän, innosti oman tilan hankintaan, ja kuin vahingossa eri eläinten lisäämiseen tilalla. Hevoset kuuluvat Marin elämään yhä tiiviisti. Hän latautuu yhdistäen voimauttavan luonnon, sekä rakkaat hevoset. Ullan, Marin ikioman ratsun, korvien välistä hän luontoa erityisen mielellään katseleekin.

Tilan isäntä

Samalla myös tilan isännän Topin osuus yrityksessä on noussut melko merkittävään rooliin, sillä hän toteuttaa toiveet niin tilan rakennussuunnitelmista, kuin pienemmistä myyntitapahtumien hyllyköistä, ja heinäseiväsasetelmista hetkessä. Topi pitää tilan talvikunnossa linkoamalla reittejä pihapiiriin, ja osallistumalla tilan tapahtumiin päivätyönsä ohessa. Topi lähtee metsään ainoastaan Paten seurassa. Raskas työhevonen on tarpeeksi tasainen, ja leppoisa rauhoittamaan myös miehen mielen.

Saaga

Perheeseen kuuluu myös kuusivuotias tytär Saaga, varmaan tuleva yrittäjä, joka perusti toissa keväänä oman pienen Kantojoen kipsansa kesäkahvila Puojin viereen. Saaga on aina kulkenut tilan töissä mukana. Kantorepussa tallia siivoamaan, ja välillä pesukarsinassa nukuttiin päiväunia. Saaga on innolla mukana kotieläinpihalla esittelemässä eläimiä vieraille, ja vakioasiakkaat osaavatkin jo kysyä mieleistänsä pikkuopasta mukaan kierroksille. Saagalla on oma poni Felix, jolla hän opettelee ratsastuksen ja hevosmiestaitojen saloja.

Tilan tarina

Arolan tila on rakennettu 1940-luvulla nykyisen Kemijärventien varteen alkuperäisen Venäjän puolella sijaitsevan Arolan tilan mukaan. Pihapiiri on joutunut muuttamaan muotoaan ajan saatossa. Tilapäisnavetta väistyi, ja 1972 uusi navetta on saanut perustuksensa, ja kymmenen lehmän lypsynavetta katon päällensä. Silloinen maakellari on purettu pois, puoji on rakennettu, pihasauna hävitetty, ja tilalle tuotu kevythirsimökki. Nyt sekin mökki on purettu, ja paikalla on laavu.

Asuintalo on saanut lisäsiipensä, ja leivinuuni samalla lähtöpassit. Viimeiseksi talon alakerta on täysin peruskorjattu.

Nykyinen Arolan tilan isäntäväki muuttu tilalle vuonna 2011. Ennen ostoa he vuokrasivat tilan Topin papalta, joka oli ostanut naapuritilansa valitakseen itse naapurinsa. Ilmeisesti Mari perheineen kelpasi. Kun he muuttivat tilalle, tuli heidän mukanaan koira Hipsu, kissat Verkkuli ja Duutsi, sekä hevoset Frida ja Ressu. He elivät normaalia maalaiselämää muutaman vuoden ajan, kunnes väsyminen entisessä työssä ajoi Marin uusiin tuuliin, ja isoihin muutoksiin elämässä.

Ajat muuttuivat, ajatukset muuttuivat, ja pian koko elämä muuttui. Perhe kasvoi, ja hiljalleen myös eläinmäärä kasvoi. Mari opiskeli luonnonvara-alaa, ja hiljalleen tämä tila on muuntunut heidän elämää palvelevaksi kokonaisuudeksi, josta käsin työskentely on ollut paras ratkaisu. Välillä eri näkemykset uuteen heittäytymisen, ja vanhassa pysyttelemisen välillä ovat nostaneet keskustelua tilalla. Marin joskus hullukin luovuus on kuitenkin näyttänyt, että jatkuva purkaminen, ja uudelleen rakentaminen kuitenkin kehittää tilaa, ja yritystä eteenpäin kohti hyvää yhteistä tulevaisuutta.

Tällaisen tilan, ja eläinkokoonpanon kanssa saa viettää melko aktiivista elämää. Hyöty ja huvi pyritään yhdistämään, ja etsimään siitä omasta arjesta niitä palauttavia, ja rentouttavia asioita, ja hetkiä. Tämä on tärkeää, koska tällaiselta tilalta ei niin vain poistuta vapaapäiviä, tai lomia viettämään.

Elämyksiä sinulle!

Me Maalaispysäkki Arolan tyypit haluamme tarjota teille erilaisia elämyksiä ja makukokemuksia niinkin tutusta lähteestä, kuin luonto. Arvostamme omaa elinaluettamme, sekä lähialueen raaka-aineita, joten toiminta, sekä keruu tapahtuu Kuusamon puhtaassa luonnossa koulutettujen poimijoiden avulla. Muidenkin raaka-aineiden hankinta halutaan tehdä niin läheltä, kuin mahdollista. Syntyi Maalaispysäkki Arolan kotieläinpiha, sekä tilan omat Arolasta -tuotteet. jotka ovat valmistettu keruusta lähtien, keittiön kautta, aina pakkaamiseen ja etiketteihin asti käsityönä twistaten meidän ihania villiyrttejä. ja puutarhan anteja aina marjoista juureksiin.